A korábbi évek hagyományait folytatva a friss francia filmtermés legjobb darabjai mellett más frankofón országok (Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc, Tunézia stb.) kiváló filmjei is helyet kaptak a programban.

Február 26. és március 6. között az Uránia moziban valamit, a 2016-os év újdonságaként a Cirko-Gejzír moziban összesen 52 vetítést tartunk. A fesztivál ezután még tizenegy városban, Debrecenben Egerben, Győrben, Jászberényben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán, illetve a Budapesti Francia Intézetben folytatódik egészen a hónap végéig.

Ebben az évben a főszerep Isabelle Huppert-é lesz: február 26-án a cannes-i mustrán is induló Valley of Love (r: Guillaume Nicloux) című filmjével nyit a fesztivál. A gyönyörű történetben filmbeli partnere ismét Gérard Dépardieu – 35 évvel Maurice Pialat Loulou-ja után. Ez utóbbit is levetítjük a március 8. és 22. között a Francia Intézetben zajló, Isabelle Huppert hét arca c. ciklus keretében, négy másik filmmel együtt. Az idei válogatásban premier előtt lesz látható Joachim Trier filmje, a Hétköznapi titkaink, amely egyben a fesztivál záróvetítése is március 6-án, az Urániában.

Vincent Lindonnal, a francia szerzői film másik védangyalával, két nagyon fontos filmben találkozhat a közönség az idei filmnapokon: Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című filmjében és Joahim Lafosse Fehér lovagokjában. Az előbbiben nyújtott alakításáért Lindon elnyerte a Cannes-i Fesztivál legjobb férfi főszereplő díját.

A kívülállóság kiapadhatatlan témát szolgáltat a filmművészet számára. Ebben az évben, a Lábuk alól a talaj blokk olyan filmeket gyűjt egybe, amelyek szereplői nincsenek igazán a helyükön, mint az Omar Sy (Életrevalók, Samba) által megformált első, Párizsban, a Bel époque idején fellépő, színesbőrű bohóc a Csokoládé című életrajzi filmben. Francia és magyar rövidfilmekből álló válogatásunk idén szintén ilyen kibillent szituációkat állít párhuzamba. A vetítéseken a magyar rendezőkkel személyesen is lehet találkozni és beszélgetni a filmekről.

A 2016-os filmnapok másik újdonsága az éjszakai mozi két olyan eredeti hangvételű alkotással, amelyek igencsak elütnek a közelmúlt francia filmfelhozatalától: a Night Fare igazi zsánerfilm, a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, Alice Winocour Maryland című misztikus thrillere pedig óhatatlanul beszippantja a nézőt, ami egyrészt a műfajhoz tartozó feszültségnek, másrészt Gesaffelstein zenéjének köszönhető.

A teljes program itt érhető el.

A filmekre jegyek válthatók online az Uránia mozi oldalán, a Cirkó-Gejzír oldalán, valamint mindkét helyszínen (információ : Uránia: +36 1 486-3400, Cirko-Gejzír: +36-1-269-1915 ).

Helyárak: diákjegy: 1000 Ft, 1 film: 1400 Ft, 3 film: 3600 Ft

Filmlista

 

Mikor?Mi? Hol?
február 26.Valley of LoveUránia
február 27.Tokió, hozzád megyek!Cirko-Gejzír
FarkastotemUránia
ÉrzelgősökCirko-Gejzír
Mennyit ér egy ember?Uránia
Mint hal a vízbenCirko-Gejzír
Egy őrült pillanatUránia
SzívecskéimCirko-Gejzír
MarylandUránia
február 28.A kincsCirko-Gejzír
ÉvszakokUránia
Félix és MeiraCirko-Gejzír
CsokoládéUránia
Mennyit ér egy ember?Cirko-Gejzír
Bird peopleUránia
Az SK1-es ügyCirko-Gejzír
Legközelebb a szívre célzokUránia
február 29.BárányCirko-Gejzír
Ember tervez, Isten végezCirko-Gejzír
március 1.Hétköznapi titkainkCirko-Gejzír
GeronimoUránia
Mint hal a vízbenCirko-Gejzír
Fiatal éveimUránia
március 2.Ember tervez, Isten végezUránia
Magyar és frankofón rövidfilmekCirko-Gejzír
MarylandUránia
A tuniszi pengeCirko-Gejzír
A fehér lovagokUránia
március 3.ÉvszakokUránia
GeronimoCirko-Gejzír
CsokoládéUránia
Bird peopleCirko-Gejzír
Egy őrült pillanatUránia
március 4.A tuniszi pengeCirko-Gejzír
A fehér lovagokUránia
Az SK1-es ügyCirko-Gejzír
Valley of loveUránia
Fiatal éveimCirko-Gejzír
Night fareUránia
március 5.A kincsCirko-Gejzír
BárányUránia
Mennyit ér egy ember?Cirko-Gejzír
Magyar és frankofón rövidfilmekCirko-Gejzír
Night fareCirko-Gejzír
március 6.ÉrzelgősökCIrko-Gejzír
Emlékek őrzőiUránia
Legközelebb a szívre célzokCirko-Gejzír
Tokió, hozzád megyek!Uránia
Félix és MeiraUránia
Mint hal a vízbenCirko-Gejzír
Hétköznapi titkainkUránia
SzivecskéimCirko-Gejzír

További vetítések a Francia Intézetben  (a belépés díjtalan!)

március 8.18:30A vagány
március 10.18:30Villa Amalia
március 17.18:30Az apáca
március 22.18:30A zongoratanárnő
március 24.18:30A szertartás