A 2016-os év a Francia Intézetben női témával indul! Az új vetítéssorozatunkban szereplő filmekben nagyszerű nőket láthatunk a kamerák előtt és mögött.

A mozi sokáig elsősorban a férfiak területe volt, akik filmjeiken keresztül a saját “nőképüket” közvetítették. Az elmúlt húsz évben azonban egyre több tehetséges rendezőnő jelent meg, akik a férfiaktól eltérő módon jelenítették meg a női szerepeket. Erről tanúskodik a Francia Intézet A nő, az nő című sorozatának filmjei.

Jane Champion az első és egyetlen nő, akit a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmával díjaztak a francia-új-zélandi koprodukcióban készült Zongoralecke rendezéséért.

Egy másik történelmi jelentőségű és sokat díjazott film, a Lady Chatterley, öt Césart kapott, köztük a legjobb filmért járó elismerést 2006-ban! Ezzel az alkotással Pascale Ferran a francia filmgyártás egyik kiemelkedő és egyedülálló szerelmi történetét jegyzi.

A női rendezők előszeretettel mutatnak be erős, bátor és független asszonyokat: az Isabelle Huppert által megformált kávéültetvény-tulajdonost (White Material), Coco Chanelt Audrey Tautou-val (Coco Chanel) vagy Alice-t, a tengerhajón dolgozó gépésznőt (a FidelioAlice utazása című filmben, amely az idei Titanic Fesztivál fődíjas alkotása lett).

A sorozatban egyetlen kivétel szerepel : A nő, az nő című film rendezője, aki nem más mint Jean-Luc Godard. A híres rendező viszont azt vallja, hogy a hatalom – még ha szimbolikus hatalomról van is szó – a nőké. A sorozatban szereplő filmjével is a nő ezerféle arcát kívánta megmutatni, hiszen rajong a nőkért, a színésznőkért, közülük is leginkább Anna Karináért, aki életműve fontos szereplőjévé vált.

Bár a kétszázötven legnagyobb hollywoodi film csupán 7%-át rendezték nők, Franciaországban a női rendezők egyre inkább jelen vannak egyedi és újító filmalkotásaikkal.

A Francia Intézet célja tehát az, hogy egyfelől áttekintést nyújtson a “női” filmgyártásról, másfelől kiálljon a férfi és nő közötti egyenlőség gondolata mellett.

 

A belépés díjtalan
Budapesti Francia Intézet,  18.30

 

Coco ChanelJanuár 12. kedd
Alice utazása
Január 14. csütörtök
 A nő, az nőJanuár 19. kedd
Lady ChatterleyJanuár 21. csütörtök
ZongoraleckeJanuár 26. kedd
White MaterialJanuár 28. csütörtök
Rövidfilmek (Daazo)Február 2. kedd
SuzanneFebruár 4. csütörtök
Bye Bye BlondieFebruár 15. hétfő
És most merre ? Február 18. csütörtök
AugustineFebruár 23. kedd

A CNC, a Manda, a Cirko és a Daazo támogatásával.