FRA

Tudományos és egyetemi körkép

2018-ban magyar tudósnő kapta a CNRS ezüstmedálját

Jakab Tóth Éva a CNRS (francia Országos Tudományos Kutatóközpont) professzora, szakterülete a biológiai képalkotásban használt fémkomplexek előállítása és tulajdonságainak bemutatása. A Debreceni Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Tanult és kutatott Svájcban, a Lausanne-i Egyetemen, majd a lausanne-i Szövetségi Politechnikumban. 2005-ben felvették a CNRS-be és csatlakozott az orléans-i Molekuláris Biofizika Központhoz (CBM), ahol új kutatási témát dolgozott ki a képalkotó anyagok területén. 2012 óta a CBM igazgatója.

Jakab Tóth Éva 157 tudományos publikáció és 14 könyvfejezet szerzője. 3 szabadalom fűződik a nevéhez. Több mint 70 konferencián adott elő és ő szerkesztette a kontrasztanyagok kémiájának területén referenciának számító “The Chemistry of Contrast Agents in Medical Magnetic Resonance Imaging” c. könyvet, amely 2001-ben és 2013-ban jelent meg a Wiley-nél. Jelenleg a GDR „Molekuláris képalkotó anyagok” mintegy negyven francia kutatócsoportot tömörítő kutatórészlegét vezeti.

Jakab Tóth Éva kutatócsoportjának legfrissebb kutatásai a nagyon hatékony és intelligens MRI kontrasztanyagok fogalmának és tanulmányozásának témájában készültek. Egészen pontosan molekuláris képalkotási szondákat fejlesztenek az enzimek, a neurotranszmitterek, a  biológiai kationok és az amiloid peptidek tevékenységek beazonosítására. Jakab Tóth Éva továbbra is együttműködik Tircsó Gyula és a Debreceni Egyetem kutatócsoportjával.

Photo credit: © CNRS/Linda Jeuffrault