FRA

Partnerek

Magyarországon öt Alliances françaises található: Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. A hálózatot a Budapesti Francia Intézet Oktatási és Nyelvi Együttműködési Osztálya (SCEL) koordinálja. 

Az Alliances-okban általános és szaknyelvi franciaoktatás folyik 4 éves kortól. Az Alliances-ok francia mint idegennyelv vizsgaközpontként is működnek (DELF, DALF).

Az Alliances-okban frankofón médiatár is üzemel, továbbá egész évben szerveznek kulturális programokat, olyan csúcsidőszakokkal, mint például a márciusi Frankofónia hete.

Kapcsolat: Laure du Teilhet

Az 1989-ben alapított Magyarországi Franciatanárok Egyesülete (AHEF) a magyar iskolákban és egyetemeken tanító franciatanárokat tömörítő szervezet. Az egyesület konzultációs szerepet tölt be a magyarországi franciatanításban. Az AHEF céljai a következők:

  • a francia nyelv és a frankofón kultúrák népszerűsítése Magyarországon,
  • együttműködés a francia nyelv magyarországi népszerűsítésén munkálkodó szervezetekkel,
  • az új technológiák népszerűsítése multimédiás óratervek terjesztésével az IFprofs-on keresztül,
  • és franciatanároknak szóló továbbképzések szervezése. Az AHEF 2012 óta Nyári Egyetemet szervez partnereivel.

Kapcsolat: Gonda Zita

A magyar Oktatási Minisztérium 1992-ben azzal a céllal alapította meg a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványt, hogy „francia anyanyelvi tanárok magyar oktatási intézményekben történő foglalkoztatásával segítse a francia nyelv és kultúra tanítását és hozzájáruljon a két ország fiataljai közötti kapcsolatok kialakításához, elmélyítéséhez” (Alapító okirat).

Kapcsolat: MFIA

Az Egyetemközi Francia Központ (EKF) 1990 decemberében, kormányközi megállapodás értelmében alapított francia-magyar intézmény, amelyben Franciaországról lehet tanulni és tájékozódni. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) égisze alatt működik, francia megfelelője a Sorbonne-Nouvelle – Paris III Egyetemen működő Egyetemközi Magyar Központ (CIEH). A Központnak van egy Tudományos Orientációs Tanácsa, amely olyan különböző szakterületeket képviselő magyar és francia tagokból áll, mint az irodalom, nyelvészet, történelem, didaktika és társadalomtudományok. A Központ különlegessége a médiatár, melynek olvasói – tanárok és egyetemi hallgatók – Magyarországon egyedülálló pedagógiai művekhez és audiovizuális és hanganyagokhoz férhetnek hozzá.

Azon túl, hogy a francia nyelvvel és a frankofóniával kapcsolatos kulturális eseményeket szervez, az EKF kutatási és publikációs központként, képzési központként és pedagógiai dokumentációs központként is működik.

Kapcsolat: Olivier Dubert

Az 1989 óta létező Frankofón Gimnáziumi Színházfesztivál (FTLF) immár az egyik legfontosabb iskolai színháztalálkozó, a minden év márciusában Magyarország különböző pontjain megrendezésre kerülő Frankofón Fesztivál megkerülhetetlen eseménye. 

A fesztivált a Leőwey Klára Gimnázium tanárai szervezik (Francia Nyelvű Diákszínjátszásért Alapítvány) és több, mint 500 magyarországi vidéki gimnazista, továbbá európai vagy Európán kívüli frankofón országból érkező gimnazista vesz részt rajta. A tagozat diákjai fogadják és kísérik az ezen országokból érkező fiatalokat, akikkel együtt adnak elő egy darabot a pécsi Bóbita Bábszínházban.

Kapcsolat: Vatai Éva

A 2021 novemberében alapított Pályakezdők Klubja egy fiatal francia tanárokat összefogó csoport. Klubunk célja, hogy segítse a pályájuk elején álló fiatal tanárokat, ezért havonta egyszer különböző témájú szakmai jellegű foglalkozásokat kínálunk a klubtagoknak, akik mindeközben egy összetartó közösség részévé válhatnak.

Munkánkat fokozatosan új ötletekkel és javaslatokkal gazdagítjuk, amelyek mindegyike egy önfejlesztő közösség létrehozását, témaspecifikus módszertani ismeretek, valamint az órákat támogató dokumentumok megosztását kívánja elősegíteni. Célunk továbbá az is, hogy a jelenlegi helyzetben különösen fontos erkölcsi és érzelmi támogatáson alapuló, erős és motivált közösséget hozzunk létre, és ezáltal a kezdő franciatanárok a jó úton tudhassák magukat.

Keress fel minket, amennyiben

  • kezdő vagy leendő tanár vagy és csatlakoznál hozzánk tagként,
  • már gyakorló tanár vagy és ajánlani tudnád közösségünket,
  • tanítási vagy lektorálási tapasztalatodat megosztanád velünk egy rövid tanfolyam keretein belül.

Ezen a címen veheted fel velünk a kapcsolatot : palyakezdoklubja@gmail.com

A klub Facebook-csoportját is megtalálod az alábbi linken : https://www.facebook.com/groups/344534467488028/