FRA

Mozi

2018-10-02 18:30 2018-10-25 20:00 Mozi - Októberi ajánló - Ellenállás

Hozzáadom a naptáramhoz

Mozi - Októberi ajánló - Ellenállás

2018. október 2. 18:30 - 2018. október 25. 20:00

Októberi ajánló - Ellenállás

Október: az ellenállás ideje Magyarországon! A Francia Intézetben az ellenállás több formát ölt: először is gondolunk arra a mintegy 1 000 francia katonára, akik a második világháborúban elmenekültek a német táborokból és Magyarországon leltek menedéket. Van, aki közülük családot is alapított és munkát is talált. Fedezzük fel a Francia Intézetben ezt a francia-magyar eposzt:  kerekasztal-beszélgetés, archív dokumentumokból álló kiállítás és az Ideiglenes paradicsom c. film vetítésének keretében foglalkozunk a „francia-magyar kapcsolatok legszebb fejezetének” is nevezett korszakkal.

A budapesti Francia Intézet megemlékezik az 1968-as események 50. évfordulójáról is: konferencia és doktori műhely keretében járjuk körbe, hogy ezen korszak történéseinek milyen hatásuk volt a társadalomtudományokra és a filozófiára. Ahhoz, hogy megértsük, hogy ez a rendkívüli év hogyan is befolyásolta a kor mentalitását, a legjobb, amit tehetünk, hogy megnézzük a Milou májusban c. Louis Malle filmet, amely bemutatja, hogy egy vidéki család hogyan reagált a történésekre, vagy ha elindulunk Cécile de France és Izia Higelin érzelmi útvesztőin a két főhősnő számára La Belle Saison -nak, vagyis a legszebb időszaknak nevezett filmmel.

Az is ellenállás, ha valaki túlél egy olyan ellenséges területen, ahol A dzsungel törvénye az úr: mondjuk a munka világában, ami igencsak elanyátlanító tud lenni. Antonin Peretjatko, a La Fille du 14 Juillet (A július 14-i lány) c. film rendezőjének kedves bolondsággal és abszurd akcentusokkal tele tűzdelt börleszk vígjátéka magával ragadja a nézőt, akinek egyetlen vágya van: hogy őrületes helyzetekbe sodródjon az antihőst alakító Vincent Macaigne társaságában.

Az is ellenállás, ha egy szerelmi csalódás után újra ráérzünk az élet ízére. A strasbourgi hőségben a Baden Baden c. film Ana szerelmi bánatból való felépülésének történetét meséli el, míg a Cannes-ban nagy meglepetést kiváltó és hatalmas sikert elért A küzdők c. film Kévin Azaïs és Adèle Haenel csodálatos főszereplésével egy szerelmi túlélés-történetet varázsol a vászonra.  De van itt még más is: a Tomboy c. film a maga érzékenységével és óvatosságával figyelmesen, apró lépésekkel közelít az identitás komoly és megfoghatatlan kérdéséhez és lágy vonalakkal rajzolja meg egy olyan valaki sziluettjét, aki szeretné, ha azért szeretnék, ami.

A Szeretni bolondulásig c. fillm zárja le az ellenállásnak szentelt vetítéssorozatot. Laetitia Colombani író és rendező a Margó Irodalmi Fesztivál keretében október 19-én mutatja be a közönségnek Audrey Tautou szenvedélyes szenvedését: az általa alakított főhősnő kétségbeesetten próbál meg ellenállni a mindent felkavaró, szenvedélyes érzelmeinek.

2018-10-02 18:30 2018-10-25 20:00 Mozi - Októberi ajánló - Ellenállás

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français de Budapest, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest