FRA

Tanulóknak

Budapesti Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

A Budapesti Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (LFGEB) a fogadóországra szabott „à la française” oktatást nyújt.

A Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tagja a világ 137 országában 495 tagintézményt számláló külföldön működő francia képzőintézmények hálózatának (A.E.F.E.). A tanrend a francia tanterv szerint épül fel, de az iskola a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma által is akkreditált. Az oktatás legfőképpen franciául zajlik. A franciául még nem beszélő diákok számára kialakított befogadórendszer lehetővé teszi, hogy ők is minél hamarabb be tudjanak illeszkedni.

Az óvoda, az általános iskola és a gimnázium külön térben helyezkednek el, de vannak közös terek, ilyen az aula, az előadóterem (227 fős befogadóképesség), a tornaterem (1000 m²) és a 2016-os iskolakezdésre felújított sportpályák.

A legfőképpen a francia Oktatási Minisztériumból és az illetékes magyar minisztériumból érkező tanárok személyreszabottan és odafigyelve tanítanak.

Az intézmény jó hírneve a közös tervben megfogalmazott egyértelmű prioritásoknak köszönhető:

  • Egy állandó: kiválóság a nyelvek területén – a 2016-os iskolakezdésre átadott média és nyelv tér lehetővé teszi, hogy a nyelvtanulás még személyre szabottabb legyen.
  • Egy ambíció: a fogadóországra és annak oktatási rendszerére való nyitottsággal olyan jövendőbeli állampolgárokat nevelni, akik felelősséget vállalnak, tisztelik egymást és egymás kultúráját. (A fogadóország Francia Nagykövetségének és Francia Intézetének kulturális és oktatási osztályainak segítségével partnerségi kapcsolatot ápolunk az országban működő francia kéttannyelvű tagozattal rendelkező iskolákkal).
  • Egy elköteleződés: Az erőfeszítés és a csapatszellem tudatosításával lehetővé tenni mindenki számára, hogy az ízlésének és a tehetségének megfelelő projektet vigyen véghez.

Ezen felül a francia gimnáziumban tanuló magyar diákok magyar nyelvtan, történelem és civilizáció képzést is kapnak. A diákok az első osztálytól (CP) kezdve tanulnak angolul; felső tagozaton az angol mellé választaniuk kell még egy nyelvet, mely lehet német vagy spanyol (az általános iskola idei reformjának értelmében). Latinul is tanulhatnak. A francia gimnázium nagyon büszke arra, hogy tanulói jóval az átlag felett teljesítenek az éves francia és magyar értékelőteszteken.

A Dokumentációs és Információs Központban (CDI) ingyenesen látogatható, nagy munkaterem áll az általános iskolai tanulók és a gimnazisták rendelkezésére, ahol 15 000 darabból álló, digitalizált, a Sajtó és a Könyvek szekciót lefedő dokumentációs és irodalmi gyűjtemény található több mint 12 000 francia és nemzetközi szerző művével. Tartunk bevezetés a levéltári kutatásba órákat a diákoknak, akiknek a központban számítógépek is a rendelkezésükre állnak. A Dokumentációs és Információs Központ (CDI) egész évben szervez magyar vagy francia kulturális tematikájú időszakos kiállításokat és írók vagy filmszakmában dolgozók részvételével zajló workshopokat.

A Gustave Eiffel Gimnázium és a Budapesti Fesztiválzenekar több éve dolgoznak szoros együttműködésben: a diákok részt vettek számos kulturális eseményen (zenekari próbák, a zenészek gimnáziumba tett látogatása, melynek során bemutatták a hangszereket, a diákok aktív részvétele a zenekar bizonyos tevékenységeiben). 2016-ban a Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot választotta legjobb partnerének a Budapesti Fesztiválzenekar.

A diákoknak számos iskolán kívüli programon is lehetőségük van részt venni: angol, francia, magyar és spanyol nyelvű színjátszókör, képzőművészeti foglalkozások, sportfoglalkozások, konferenciák, kerekasztal-beszélgetés írókkal, váltófutás, Sajtóhét, Költők tavasza, íróműhely, iskolai kirándulás Magyarországon vagy külföldön...

A pályaválasztási tanácsadás keretében a diákokat fokozatosan megismertetjük a munka világával, a vállalati világgal, az érettségi utáni továbbtanulási lehetőségekkel, így segítve a továbbtanulási és a pályaválasztásukat. A Gimnázium „pályaválasztási” szolgálata számos rendezvényt szervez:

„Pályaválasztási” sarkot rendeznek be a Dokumentációs és Információs Központban, ahol naprakész anyagok állnak a diákok rendelkezésére a különböző szakmákról és szakokról (elérhetőek továbbá az Onisep és a l’Etudiant kiadványai, valamint a pályaválasztást segítő szoftver, az Inforizon is).

Pályaválasztási napokat szerveznek, melyek keretében előadásokon mutatják be a francia és a magyar rendszert a diákoknak és szüleiknek, lehetőség nyílik pályaválasztási tanácsadóval (COP) történő beszélgetésre, továbbá megrendezésre kerül a Pályaválasztási Fórum, ahol a diákok (az általános iskola felső tagozatának utolsó évétől a végzős gimnazistákig) részt vehetnek különböző szakmák képviselői által tartott előadásokon, találkozhatnak francia és külföldi iskolák és egyetemek képviselőivel és tájékoztató előadásokat hallgathatnak meg.

Szakmai gyakorlat:

a diákoknak lehetőségük nyílik részt venni a Párizsban megrendezésre kerülő Európai Oktatási Kiállításon.

a másodéves gimnazisták külső szakértő részvételével zajló „coaching orientation”-ön vehetnek részt.

A sikeres érettségi után (100 százalékos siker az érettségin és a brevet vizsgán), a francia gimnázium tanulói a legjobb francia, magyar és nemzetközi egyetemeken folytatják tanulmányaikat, például a következőkön: nemzetközi kereskedelmi iskolák, Sciences Po Paris, Paris- Sorbonne, Corvinus, ELTE, angolszász egyetemek (Nagy-Britannia, Kanada, Egyesült Államok)...

Az LFGEB sokkal több, mint egy iskola: az LFGEB életpályaterv...

Kapcsolat: Info