FRA

Hírek

Finale nationale – Concours « Ma thèse en 180 secondes » (MT180) 2024

Finale nationale – Concours « Ma thèse en 180 secondes » (MT180) 2024

2024. március 20-án, a Frankofónia világnapja alkalmából, immár hatodik alkalommal került megrendezésre a "Disszertációm 180 másodpercben" című verseny magyarországi döntője. Az eseményre a Magyarországon 30 éve működő francia üzleti iskola, az ESSCA budapesti kampuszán került sor.

Ez a nemzetközi verseny, amelyet a világ számos frankofón országában megrendeznek, arra kínál lehetőséget a doktoranduszoknak, hogy kutatási témájukat franciául, közérthetően mutassák be nem szakmabeli, sokrétű közönség előtt. Mindezt egyetlen dia segítségével, mindössze 3 perc alatt.

Különböző tudományterületeket képviselve 10 résztvevő mutatta be kutatási témáját a zsűri és a közönség számára. Pontozásuknál a következő szempontok játszottak szerepet: retorika és ékesszólás, az előadás felépítése, valamint a kutatási téma népszerűsítésére való képesség. Az előadásokat értékelő zsűri 4 tagból állt:

  • DELI-GRAY Zsuzsa, Az ESSCA-Budapest igazgatója. Szakterület: Közgazdaságtan és menedzsment;
  • M. Gianmarco GALLOTTA Ph.D., a Budapesti Francia Intézet Tudományos és egyetemközi együttműködési attaséja. Szakterület: Bölcsészettudományok;
  • DUCROT Ágnes, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója. Szakterület: Gazdaság és Pénzügy;
  • Mme Marie-Hélène LACROIX Ph.D., a Magyarországi Francia Nagykövetség számviteli vezetője. Szakterület: Molekuláris biológia.

 

A verseny végén két díjat osztottak ki: a zsűri díját és a közönségdíjat. A zsűri által odaítélt első díjat HORVÁTH Hanna Zsófia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója kapta az "Anholonóm rendszerek rezgései" című disszertáció bemutatásáért. Második helyezést ért el Omar LANGUAR, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója az "Illékony kölcsönhatás az arimillaria és a trichoderma fajok között" című előadásával. GABÁNYI Réka, az ELTE hallgatója harmadik helyezést ért el a "Közösségi tolmácsok kompetenciamodellje Magyarországon” című értekezés bemutatásával.

A közönségdíjat a Debreceni Egyetemről érkező Chahinaz ZIGHEM kapta az " Árnyalatok és stratégiák: a retorika pragmatikai vizsgálata Macron beszédében” című előadásáért.

A két győztes képviseli majd Magyarországot az MT180 verseny regionális döntőjén, amelyet idén nyáron az ELTE szervez a lengyel, osztrák, magyar, szlovák és cseh Francia Intézetekkel partnerségben.