FRA

Programok

2024-03-05 18:00 2024-03-05 18:00 Filmes vitaest a helyreállító igazságszolgáltatásról

Hozzáadom a naptáramhoz

Filmes vitaest a helyreállító igazságszolgáltatásról

FRANKOFÓN FILMNAPOK

2024. március 5. 18:00

A ma esti (március 5.) vetítésre online már nem árusítunk jegyeket, a vetítés előtt a helyszínen már csak korlátozott mennyiségben lesz jegy kizárólag a diák- ill. nyugdíjas igazolvány vagy IF pass kártyával rendelkezőknek. A filmet még egy alkalommal, március 10-én, vasárnap 19:00 órakor is vetítjük az Uránia Nemzeti Filmszínházban, mely vetítésre még kaphatók jegyek.

A Frankofón Filmnapok keretében a Budapesti Francia Intézet és a Magyarországi Francia Nagykövetség filmes vitaestet szervez a helyreállító igazságszolgáltatásról 2024. március 5-én, kedden, 18 órától a Francia Intézet előadótermében (1011 Budapest, Fő utca 17.).

A Jeanne Herry által rendezett "Je verrai toujours vos visages" ("Az arcuk mindig előttem lesz") című film pontos és megható képet ad arról, hogy a helyreállító igazságszolgáltatás miként segítheti az áldozatok és az elkövetők közötti párbeszédet. A társadalmi segítségnyújtás és a büntető igazságszolgáltatás határmezsgyéjén álló helyreállító igazságszolgáltatás a társadalmi béke fenntartását és a bűnmegelőzést szolgálja.

A filmvetítés után magyar és francia szakértők áttekintik a helyreállító igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetét Franciaországban és Magyarországon, majd a közönség bevonásával megvitatják annak hatékonyságát. A beszélgetés résztvevői:

  • FELLEGI Borbála, a Foresee Kutatócsoport ügyvezető igazgatója;
  • Eulalie SPYCHIGER, a Francia Helyreállító Igazságszolgáltatási Intézet regionális koordinátora;
  • MAGYAR Erika, az Igazságügyi Minisztérium pártfogó felügyelője;
  • A. BARABÁS Tünde, egyetemi tanár, kutató, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója.

Filmismertető: 2014 óta Franciaországban a helyreállító igazságszolgáltatás lehetőséget kínál az áldozatoknak és az elkövetőknek, hogy biztonságos körülmények között, szakemberek és önkéntesek (Judith, Fanny és Michel) felügyelete mellett beszélgessenek egymással. Az erőszakos rablásokért elítélt Nassim, Issa és Thomas, a kirabolt Grégoire, Nawelle és Sabine, valamint a nemi erőszak áldozatává vált Chloé élnek a helyreállító igazságszolgáltatás nyújtotta lehetőséggel. A folyamatot düh és remény, hallgatás és szavak, szövetség és fájdalom, felismerés és újjászülető bizalom kísérik... És az út végén néha ott a jóvátétel is.

Praktikus információk:

Időpont: 2024. március 5., kedd, 18:00

Helyszín: Francia Intézet, Auditórium (1011 Budapest, Fő u. 17.)

Nyelv: A rendezvény francia és magyar nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással

Link az online jegyvásárláshoz: https://franciaintezet.jegy.hu/program/az-arcuk-mindig-elottem-lesz-je-verrai-toujours-vos-visages-157321?lang=fr.

2024-03-05 18:00 2024-03-05 18:00 Filmes vitaest a helyreállító igazságszolgáltatásról

Hozzáadom a naptáramhoz