FRA

Kiállítások

2024-04-15 00:00 2024-04-19 00:00 Fake News hét a Francia Intézetben

Hozzáadom a naptáramhoz

Fake News hét a Francia Intézetben

2024. április 15. - 2024. április 19.

Fake News hét a Francia Intézetben

2024. április 15-től április 19-ig

Pletykák, fake news, összeesküvés-elméletek... hogyan lehet megkülönböztetni a valódit az álhírtől?

A digitális forradalomnak és a közösségi oldalak térnyerésének köszönhetően az információk kimeríthetetlen forrásához való hozzáférés komolyan próbára teszi kritikai képességünket és a megbízható és hamis információk megkülönböztetésének képességét.

A Francia Intézet egy héten át a média szerepére összpontosít a fake news elleni küzdelemben.

- Április 15 - június 15, I. emelet, "Fake news: művészet, fikció, hazugság" című kiállítás. Álhírek - a művészet szempontjából.

- Április 16., kedd, 18.30, auditórium: Bruno Dumont Azért nézz fel! című filmjének vetítése Léa Seydoux, Blanche Gardin és Benjamin Biolay főszereplésével (1000 Ft, magyar felirattal).

"Bruno Dumontnak köszönhetjük Léa Seydoux egyik legjobb alakítását. Egy újságírónő, akit csapdába ejt, majd tönkretesz a média.". - Le Monde

- Április 17.  szerda, 18.00 óra, auditórium: Kerekasztal-beszélgetés "Fake news és demokrácia a digitális korban " címmel az AFP hírügynökség, a BME Egyetem, a Fake Off egyesület és a Political Capital részvételével (regisztrációhoz kötött - francia és magyar tolmácsolással, regisztrációs link).

- Április 18., csütörtök 18.00 óra, Gustave Eiffel terem: "Citizen Facts" Micro-Folie. Az ARTE által készített "Online keresztes hadjárat az abortusz ellen" című epizód vetítése és beszélgetés Aude Favre újságíróval és youtuberrel (ingyenes esemény - csak francia nyelven, regisztrációs link)

- A hét minden napján a Micro-Folie keretében: az ARTE France és a Babel Doc által készített "Citizen Facts" című sorozat 5 epizódját (egyenként 35 perc) mutatjuk be. (ingyenes - csak francia nyelven).

A média és a Fake News hét folyamán a Francia Intézet ad otthont az Agence France Presse által szervezett, magyar újságíróknak tartott tényellenőrző intenzív képzésnek, valamint az AFP Fact-Check és az IDEA Alapítvány által szervezett, iskolásoknak szóló "Az igazság és a hazugság megkülönböztetése az interneten" című médiaoktatási workshopnak is. Mindkét program a Lakmusz-HDMO projekt keretében valósul meg.

Facebook esemény.

Ez az esemény a párizsi Francia Intézet támogatásával készült, a 2024-es Gondolatok éjszakája "Törésvonalak" program keretében.

2024-04-15 00:00 2024-04-19 00:00 Fake News hét a Francia Intézetben

Hozzáadom a naptáramhoz