FRA

Kiállítások

2024-04-15 10:00 2024-06-10 18:00 Kiállítás: Fake news: művészet, fikció, hazugság

Hozzáadom a naptáramhoz

Kiállítás: Fake news: művészet, fikció, hazugság

2024. április 15. 10:00 - 2024. június 10. 18:00

Kiállítás: Fake news: művészet, fikció, hazugság

A fake news elleni küzdelem hetén a Francia Intézet bemutatja az EDF Alapítvány által készített "Fake news: művészet, fikció, hazugság" című kiállítást, amely olyan művészek alkotásait gyűjti össze, akik figyelmeztetnek a hamis információk terjedésére a digitalizált világunkban. A kiállítás olyan művészi utazásra invitálja a látogatókat a valóságon, az értelmezésen és az érzékelésen keresztül, mely folyamán megértjük és megfejtjük a hamis információk mechanizmusát. 

A kiállítás azon a meggyőződésen alapul, hogy a művészek felkészíthetnek bennünket arra, hogy másképp tekintsünk a világra, és megvédhetnek bennünket saját esetleges tévedéseinktől.

Az alkotók a műalkotásokon keresztül az érzékeket és az érzelmeket mozgósítva állítanak bennünket kihívások elé, és egyben figyelmeztetnek,  anélkül hogy egyetlen tézisre vagy értelmezésre vezetnénk vissza műveiket. Ily módon különleges helyet foglalnak el a kutatók, tanárok és újságírók mellett, akik a racionális diskurzusra és érvekre támaszkodnak.

Ez a megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy szétválasszuk nézőpontjainkat, és új teret nyissunk a közös gondolkodás számára. A 21. század nagy demokratikus kihívásaira válaszul a kiállítás célja a kritikai gondolkodás fejlesztése... és ez maga a művészet!

A kiállítás az EDF-csoport alapítványának gondozásában valósul meg.

Kurátor: Laurence Lamy, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Hasznos információk:

Dátum: április 15 - június 15.

Helyszín: Budapesti Francia Intézet, I. emelet (1011 Budapest, Fő u. 17.)

Ingyenesen megtekinthető - francia és magyar nyelven

A kiállítás a fake news elleni küzdelem hetén kerül bemutatásra. Részletes program az alábbi linken érhető el.

Ez az esemény a párizsi Francia Intézet támogatásával készült, a 2024-es Gondolatok éjszakája "Törésvonalak" program keretében.

 

2024-04-15 10:00 2024-06-10 18:00 Kiállítás: Fake news: művészet, fikció, hazugság

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest