FRA

Konferenciák

2021-05-13 18:00 2021-05-13 19:15 A média és a koronavírus-járvány

Hozzáadom a naptáramhoz

A média és a koronavírus-járvány

2021. május 13. 18:00 - 19:15

Beszélgetés francia és német nyelven magyar szinkrontolmácsolással
 
A koronavírus-járvány alatt, amely most már több mint egy éve tart, a világ minden országában korlátozták az információszabadságot. Pedig a média hozzájárulása a pluralizmushoz, a szolidaritás és a társadalmi kohézió erősítéséhez, a megértéshez, a toleranciához és a demokratikus részvételhez alapvető fontosságú.
 
A Goethe Intézet és a magyarországi Francia Intézet egy közös projekt keretében azt szeretné megvizsgálni, hogy a koronavírus-válság milyen mértékben veszélyeztette az információhoz való jogunkat és az információhoz való hozzáférésünket. E célból különböző szakterületek képviselőivel szervezünk beszélgetéseket. Ősszel pedig az arte filmes programjával és egy fiatal televíziós újságíróknak szóló workshoppal folytatjuk a projektet.
 
A projekt indításaként egy francia és egy német filozófus, valamint egy magyar médiakutató vitatja meg, hogyan lehet megközelíteni a (politikai) filozófia kategóriáinak segítségével az információhoz való jog jobb érvényesítésének problémáját egy egészségügyi válsághelyzetben.
 
A beszélgetés résztvevői: Petra Gehring, Alexis Lévrier, Szilágyi-Gál Mihály
Moderátor: R. Kiss Kornélia, újságíró
 
Petra Gehring filozófiaprofesszor. Filozófiát, politológiát és jogot tanult Gießenben, Marburgban és Bochumban. 2000-ben habilitált, és 2002 óta a Darmstadti Műszaki Egyetem filozófiaprofesszora. Tudományos munkásságának súlypontjai: új technológiák (biotechnológiák, digitalitás), technológia és hatalom, etika és politika, jogelmélet. 2020 áprilisától a Hesseni Felelős Digitalizálási Központ ügyvezető igazgatója.
 
Alexis Lévrier médiakutató, a reimsi Champagne-Ardenne Egyetem és a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének oktatója, ezenkívül a párizsi Sorbonne Egyetem CELSA Kommunikációs és Újságíró Intézetének tudományos munkatársa. Touluose-ban tanult irodalomtudományt, majd Reimsben sajtótörténetből doktorált. Kutatásokat folytat a sajtótörténet, a sajtó és a politika, valamint az újságírás nyelvi és irodalmi dimenziói terén. A közelmúltban számos cikket publikált neves francia médiumokban a média és a koronavírus-járvány témájában.
 
Szilágyi-Gál Mihály a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének adjunktusa. Filozófiát és politológiát tanult Budapesten, Tübingenben és Debrecenben, ahol 2007-ben filozófiából doktorált. Később a Hamburgi Egyetemen is végzett kutatásokat. Tagja a Német-Magyar Filozófiai Társaságnak. Kutatási területe a modern politikai filozófia, a médiaetika és a szólásszabadság. A Médiakutató, a legnagyobb magyarországi médiatudományi folyóirat szerkesztője.

A kerekasztal-beszélgetést a Francia Intézet és a Goethe Intézet Facebook-oldalán közvetítjük május 13-án, csütörtökön 18 órakor, ezt követően a Facebookon és a Youtube-on is megtekinthető lesz.

2021-05-13 18:00 2021-05-13 19:15 A média és a koronavírus-járvány

Hozzáadom a naptáramhoz