FRA

Konferenciák

2023-11-13 17:00 2023-11-13 17:00 Ökofelelősség, ökoszcenográfia és mesterséges intelligencia

Hozzáadom a naptáramhoz

Ökofelelősség, ökoszcenográfia és mesterséges intelligencia

Konferencia

2023. november 13. 17:00

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a franciaországi Szcenográfusok Egyesülete* (UDS) konferenciát szervez a Francia Intézetben az ökológiai felelősségvállalás és az ökoszcenográfia aktuális kérdéseiről, valamint a mesterséges intelligencia szerepéről az előadóművészetben.

Ahogy a világ változik körülöttünk, úgy változik a színházi alkotók viszonya is a színházhoz mint médiumhoz. A kialakuló új helyzetek új kérdéseket vetnek fel és új utak keresésére ösztönzik a színházi kreatív csapatok tagjait is. Az ezredforduló óta kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy nagyobb felelősséggel tartozunk egymás és a társadalom iránt, mint eddig bármikor, és ez alól a tervezők sem kivételek. Vajon milyen alkotói hozzáállás felel meg az új korszak követelményeinek? Hogyan lehet szabályozni a díszletek és jelmezek újrahasznosítását az előadóművészetben? Milyen hatással van a mesterséges intelligencia az előadóművészetre?

Thibault Sinay, az UDS elnöke, Antal Csaba, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, a MOME tanára, valamint Tihanyi Ildikó, a budapesti Képzőművészeti Egyetem tanára ezekre az előadóművészetben mára megkerülhetetlenné vált kérdésekre próbál választ adni.

Továbbá Thibault Sinay bemutatja a franciaországi szcenográfusok egyesületének érdekképviseleti tevékenységeit, köztük az ökoszcenográfiai kiáltvány megjelentetését, amelyet 2023-ban a francia kulturális miniszter elé terjesztettek, valamint beszél majd egy új, a szcenográfiának szentelt tér, a CNCS de Moulins nevű hely megnyitásáról.

*Az 1992-ben alapított UDS, azaz Szcenográfusok Egyesülete az egyetlen autonóm nemzeti szakmai szakszervezet Franciaországban, amely a díszlet- és jelmeztervezőket, valamint világosítókat képviseli. Küldetése e szakmák védelme és fejlesztése, illetve a szakmabeliek stabil státuszának biztosítása.

A konferencia francia és magyar nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással.

Helyszín: Francia Intézet, Auditórium (1011 Budapest, Fő u. 17.)

A belépés díjtalan.

A képen: Marie Rémond és Thomas Quillardet: Cataract Valley (2019)
Fotó © Simon Gosselin

2023-11-13 17:00 2023-11-13 17:00 Ökofelelősség, ökoszcenográfia és mesterséges intelligencia

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest