FRA

Konferenciák

2023-05-31 10:00 2023-07-11 18:00 Micro-Folie a Francia Intézetben!

Hozzáadom a naptáramhoz

Micro-Folie a Francia Intézetben!

2023. május 31. 10:00 - 2023. július 11. 18:00

Megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie!

A Francia Intézet digitális kulturális tere május 31-től a nagyközönség előtt is nyitva áll. A világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a kultúra és a tanulás iránt érdeklődő közönség számára. A Micro-Folie egy újszerű múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait egy különleges vezetett élményen keresztül fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Mi az a "Micro-Folie"?

A legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények többezer digitalizált műalkotása - festmények, szobrok, színházi előadások stb. - egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopok keretében kerül bemutatásra a Francia Intézetben. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera.

Júniusban és júliusban a Micro-Folie keretében öt különböző tematikájú francia és magyar nyelvű előadást kínálunk a közönségnek, melyeket neves művészek és ismert szakemberek fognak tartani.

Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek

Fald a művészetet! – Gasztronómia a művészetben (Sepsey Zsófia, a Nemzeti Galéria művészettörténésze)

A festményeken számtalan étellel és étkezési szokással találkozhatunk, amelyek mind-mind izgalmas történeteket tárnak fel el a hozzáértő szemeknek. Az előadáson olyan ikonikus művekkel is foglalkozunk, mint Édouard Manet Reggeli a szabadban című alkotása vagy Szinyei Merse Pál Majálisa.

Páris az én Bakonyom – A francia főváros a magyar irodalomban (Kiss Eszter, a Katona József színház színésznője)

„Vigyázó szemetek Párisra vessétek” – írta Batsányi János 1789 után, de igazán a reformkor hozta divatba a franciás szellemet és ízlésvilágot, és Eötvös Józseftől Petőfiig rajongtak írók és művelt politikusok a franciák fővárosáért. A századforduló és századelő után, amikor Ady volt ennek a hullámnak a vezéralakja, a Quartier Latint egyenesen Szajnaszentmihálynak hívták az ott élő magyar fiatalok, írók és művészek. Kiss Eszter színművésznő előadásában életre kelnek a magyar irodalom legszebb francia ihletésű alkotásai.

Érzéki előadások: a látás – interaktív művészettörténeti előadás-sorozat (Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze)

A 17. században egy speciális képtípus jelent meg, amely az európai festészetben, mely először ábrázolta együtt az öt érzéket. Az érzékek megjelenítése hol egyetlen allegorikus jelenetben, hol egy ötrészes képsorozatban történt. Ezt a tematikát követi Katona Júlia, művészettörténész az érzékek és az érzékiség allegorikus és szimbolikus ábrázolásaival, művészi felfedezésével.

Kert(művészet) - Nagy Barbara – festőművész DLA

A kert és a művészet a természetből kikerített terület. A művész nem tesz mást, csak kihasít egy kertnyi kis szeletet a világból. Bekeríti kiszakítja, távolságot tart tőle azért, hogy bekeretezze, idézőjelbe tegye, hogy ily módon mégis átadjon valamit ebből az általa kihasított világ-szeletből. A művész kertje az anyag, mellyel dolgozik, a fatábla, a vászon, a papír.  Mindkettőt művelni kell, metszeni, ápolni, gyomlálni. Nagy Barbara, festőművész, DLA előadásában

Színek és fények szerelmesei – az impresszionizmus legszebb festményei (Bán Blanka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze)
Az impresszionista stílus a képzőművészet egyik legnagyobb hatású törekvése volt és egyúttal korszakhatárt is jelöl. Az irányzat legfőbb vívmánya, hogy a művészek magát az érzékek illékony benyomását, az impressziót rögzítették a vásznon. Az impresszió mesterei a fény és a szín festői voltak és kizárólag az élmény vezette ecsetjüket.

Bár az impresszionizmus fogalma eleinte egy becsmérlő kritika volt, a mesterek, köztük Claude Monet és Pierre-Auguste Renoir végül a mozgalmuk zászlójára tűzték az elnevezést és máig meghatározó alakjai a modern művészeteknek.

A nyár folyamán A Micro-Folie a francia nyelvet tanulókat is izgalmas nyelvi és kulturális felfedezésre invitálja a Francia Intézet gyerektáborainak vagy intenzív tanfolyamainak keretében. 2023. szeptemberétől pedig a Micro-Folie még többekhez fog eljutni: az osztálylátogatáson részt vevő franciát tanulóktól a nagyközönségig, a fiataloktól az idősebbekig minden korosztálynak megfelelő workshopokat ajánlunk az aktuális francia és magyar kulturális eseményekhez kapcsolódóan.

A Micro-Folie projektet a francia kulturális minisztérium támogatja, és a párizsi Parc de La Villette koordinálja 12 francia alapító kulturális intézménnyel együttműködve. Ma már egész Franciaországban és számos európai városban található.

2023-05-31 10:00 2023-07-11 18:00 Micro-Folie a Francia Intézetben!

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest