FRA

Konferenciák

2016-12-06 18:00 2016-12-06 21:00 Kerekasztal + Performansz - Művészek határok nélkül

Hozzáadom a naptáramhoz

Kerekasztal + Performansz - Művészek határok nélkül

Kortárs körkép határokról, identitásról és migrációról

2016. december 6. 18:00 - 21:00

Művészek határok nélkül : kortárs körkép határokról, identitásról és migrációról.

Három európai kortárs művész, Jonathan Rescigno (FR), Markus Oberndorfer (AT) és Ronny Trocker (IT/DE) mutatja be videómunkáit, és eszmecserét folytat művészeti elképzeléseikről olyan aktuális témák kapcsán, mint amilyen a migráció, az identitás, a másság és a határok. A kerekasztal-beszélgetés moderátora : Kálmán Borbála művészettörténész, a Ludwig Múzeum munkatársa.

A vitát Jonathan Rescigno Territorial Pissing (36mns, 2015, francia és angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással) c. video-installációnak vetítése, majd Markus Oberndorfer DJ-szetje követi.

 

Jonathan Rescigno francia videóművész és dokumentumfilm-rendező. Önéletrajzi természetű filmjeinek és video-installációinak kiindulópontját szülőföldje, a német-francia határmenti régió jelenti a területiség, az élőhely és az identitás kérdéseinek elemzésekor. Territorial Pissing c. dokumentumfilmje archív és kortárs felvételek segítségével kíséri végig egy bevándorló csoport útját a magyar-szerb határtól célállomásukig, Berlinig.

Ronny Tocker Olaszországban született (1978) filmrendező, aki jelenleg Brüsszel, Berlin és Párizs között ingázik. 2006 óta több örvidfilmet és dokumentumfilmet rendezett. A kerekasztal-beszélgetés során bemutatja Estate c., hét perces rövidfilmjét, amelyet Juan Medina, argentin fotóriporter 2006-os fényképe inspirálta, amelyen egy fekete férfi utolsó erőfeszítéseivel kúszik a Kanári-szigeteki tengerparton a strandolók közönyös tekintetétől kísérve.

Markus Oberndorfer, osztrák fényképész, videóművész és DJ több művészeti projektet szentelt a Második Világháború idején a normandiai partoknál épített blockhausok történetének, illetve felszámolásuknak és újrahasznosításuknak. A Foukauld – La Disparition c. művében az erődítmények felszámolását vagy újrahasznosítását dokumentálja. A blockhausok építésekor kényszermunkára ítélt Henri Lavrillat-val (1920-2014) készült interjúit az este során bemutatandó Autrement on devient fou és a Se Souvenir c. fotóprojektjeiben is dokumentálta.

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.

A prágai és bécsi Francia Intézettel közösen szervezett „A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Európában” című programsorozat keretében, a Párizsi Francia Intézet támogatásával.

Bővebb felvilágosítás: b.williams@inst-france.hu

2016-12-06 18:00 2016-12-06 21:00 Kerekasztal + Performansz - Művészek határok nélkül

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest