FRA

Mozi

2019-10-21 18:00 2019-10-26 23:00 26. Titanic Filmfesztivál - 2019

Hozzáadom a naptáramhoz

26. Titanic Filmfesztivál - 2019

2019. október 21. 18:00 - 2019. október 26. 23:00

26. Titanic Filmfesztivál - 2019 - vetítesek a Francia Intézetben

Online jegyvásárlás
IF Pass kártya nélkül 1000 Ft►https://franciaintezet.jegy.hu
IF Pass tulajdonosoknak: 800 Ft ►A Francia Intézet Médiatárában vásárolhatják meg jegyüket.
IF Pass Infó ►www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/if-pass

Filmek, időpontok

A horror filozófiája (2020)

Október 21, 18:00

Különleges Titanicos vetítés: 30 perc előadás – 25 perc film – Q & A

Rendezte: Lichter Péter és Máté Bori | zene: Horváth Ádám Márton | szöveg: Noël Carroll | producer: Nedeczky Dóra

A horror filozófiája című zenés absztrakt film Noël Carroll azonos című könyvének adaptációja. Az eredetileg 1990-ben megjelent, nagyhatású műfajelméleti szöveg arra a kérdésre keresi a választ, hogy a horrorfilmek miért képesek vonzerővel hatni a nézőkre, miközben alapvetően félelmet, undort és iszonyatot keltenek – vagyis olyan érzéseket, amiket a hétköznapokban kerülünk. Carroll ezt nevezi a műfaj paradoxonjának.

Lichter Péter és Máté Bori filmje Carroll szövegének hét legfontosabb tétele köré épül. A horror filozófiája képsorait az alkotók két nyolcvanas évekbeli slasher film (Rémálom az Elm utcában, Rémálom az Elm utcában 2.: Freddy bosszúja) 35 mm-es tekercseinek képzőművészeti felhasználsával (roncsololásával, festésével és karcolásával) hozták létre. A horror filozófiája a zsánerfilmek és az avantgárd, a filmelmélet és Hollywood érzéki összemosására tesz kísérleteti: arról a kísérteties gyönyörről tudósít, amit a művészetelmélet vagy egy jó horrorfilm is kiválthat a befogadóból.

A 7 részes projekten az alkotók jelenleg is dolgoznak, a Titanic Filmfesztiválon az első három befejezett epizód lesz látható, melyek a horror etimológiája, érzelmi hatása és földrajza köré szerveződik. A harminc perces film vetítése előtt az alkotók rövid előadást tartanak a film kontextusáról.

Aurora

Október 22, 18:00

Finnország, 2019, 106 perc | Rendező: Mila Tervo | Szereplők: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Oona Airola

Egy éjszaka a finnországi Lapföldön egy hotdogárusnál az elköteleződés-fóbiás partiarc, Aurora megismerkedik az iráni származású Dariannal, aki váratlanul megkéri a kezét. Dariannak ugyanis egy finn nőt kell elvennie ahhoz, hogy kislányával együtt megkapja a menekültstátuszt. Az elfoglalt Aurora visszautasítja, hiszen úgyis Norvégiába akar költözni, hogy hátrahagyja nyomorúságos életét. Amikor megismeri a férfi kislányát, mégis úgy dönt, segít nekik. Ahogy elkezd nőket bemutatni Dariannak, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, így amikor feltűnik a színen a tökéletes feleségjelölt, Dariannak és Aurorának nehéz döntést kell hoznia: tegyenek úgy, mintha boldogok lennének, vagy hagyják végre abba a menekülést?

Díjak:
Legjobb nemzetközi film - Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál
Fiatal Közönség Díj - Cabourg-i Filmfesztivál

A kutyák nem viselnek nadrágot (Koirat eivat kayta housujta)

Október 22, 20:15

Finnország, Lettország, 2019, 105 perc | Rendező: J.-P. Valkeapaa | Szereplők: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ester Geislerová, Ilona Huhta 

A történet főszereplője, Juha, egy tragikus esemény óta elfojtja érzéseit, mígnem váratlan és szenvedélyes kapcsolat alakul ki közte és a dominátrix Mona között. A fojtogatás iránti közös, veszélyes szenvedélyen keresztül vezet útjuk az érzelmi megvilágosodás felé. Sötét humorú történet veszteségről, szerelemről és a lét édes szenvedéséről.

Díjak:
Strasbourgi Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválja (2019): Crossovers szekció: Nagydíj
Fantastic Fest (2019): Versenyprogram: Legjobb film

Guy

Október 24, 18:30

Franciaország 2018, 101 perc | Rendező: Alex Lutz | Szereplők: Alex Lutz, Tom Dingle

Gauthier anyjától tudja meg, hogy apja a híres sanzonénékes, Guy Jamet. Gauthier úgy dönt, hogy elkezdi követni őt a mindennapi életében, azzal a szándékkal, hogy erről egy dokumentumfilmet készítsen.

César-díj 2019, legjobb szinész

PJ Harvey: A Dog Called Money (A Dog Called Money)

Október 24, 20:45

Írország, UK, 2019, 94 perc| Rendező Director: Seamus Murphy | Zene: Polly Jean Harvey

Az angol dalszerző-énekesnő PJ Harvey első kézből akart tapasztalatokat gyűjteni kilencedik stúdióalbumához, elkísérte hát Seamus Murphy díjnyertes haditudósító-fotóriportert utazásaira, Afganisztánba, Koszovóba és Washington szegényebb negyedeibe, hogy beszélgessen az ott élőkkel és történeteikből merítsen inspirációt dalszövegeihez. Angliába hazatérve a szövegekből versek és dalok lettek, majd egy lemez, a 2016-os The Hope Six Demolition Project album, melyet művészi kísérletként nyilvánosság előtt rögzített zenészeivel a londoni Somerset House kiállítótermében egy zárt, de különleges üvegével a látogatók számára egyirányú belátást biztosító építmény belsejében, öt hét alatt – míg Murphy egyedüliként dokumentálhatta kamerájával a kísérletet filmjéhez.

Echo

Október 25, 20:45

Izland, 2019. 79 perc | Rendező: Rúnar Rúnarsson | Író: Rúnár Rúnarson | Szereplők: Sigumar Albertsson, Bent Kingo Andersen, Sif Arnarsdóttir, Ari Arnarson

Izland, Karácsony idején. Az ünnepekre készülődve különös hangulat szállja meg Izland lakosait, melybe izgalom és szorongás is vegyül. Vidéken tűz üt ki egy elhagyatott tanyán. Az iskolában a gyermekkórus karácsonyi dalokat énekel. A vágóhídon sorban masíroznak a csirkék. A múzeumban egy anya vitatkozik volt férjével a telefonon. A nappaliban egy fiatal lány rábeszéli nagymamáját, hogy próbálja ki ő is a VR-szemüveget… Az Echo 56 jeleneten keresztül fest hol gunyoros, hol gyengéd portrét a modern társadalomról.

A legszebb pár (Das Schönste Paar)

Október 26, 16:15

Németország, 2018, 97 perc| Rendező: Sven Taddicken | Szereplők : Maximilian Brückner, Luise Heyer, Leonard Kunz

A fiatal tanár, Malte és felesége Liv közös nyaralásukat töltik, mikor Livet egy tragikus támadás során megerőszakolja egy férfi. A pár lenyűgőző erőt mutatva próbálja a traumatikus eseményt feldolgozni. Időbe telik, amíg újra fel tudják építeni a bizalmat, mind a kapcsolatukban, mind szexuális életükben. Lassan kezdenek ismét magukra találni, amikor két évvel később Malte váratlanul felismeri az elkövetőt. Alig tud hinni a szemének, és elkezdi követni a férfit, hogy információt gyűjtsön róla. De mielőtt akár Livnek, akár a rendőrségnek szólhatna, konfrontációra kerül sor a két férfi között. Maltét elragadja a vágy, hogy bosszút álljon és igazságot szolgáltasson. Úgy tűnik, hogy a legnehezebb kihívás a pár számára még csak most következik...

Szerelemre kattintva (Celle que vous croyez)

Október 26, 18:00 - Q & A, vendégünk Safy Nebbou a film rendezője

Franciaország, 2019, 101 perc|Főszereplők: Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil

Claire az ötvenes évei elején járó irodalom professzor egy szerelmi csalódás után exe profilját böngészve meglátja lakótársa, Alex képét. Hogy kapcsolatba kerülhessen a csinos fiatal sráccal, új profilt hoz létre, és megteremti a 24 éves Clarát. Az első lájkból hosszú üzenetváltások, majd telefonok lesznek, és személyes találkozás nélkül is szenvedélyes szerelem alakul ki mindkettejükben. Claire egy pszichológusnak meséli el facebook alteregója történetét, a harcot a másik profiljával, Clarával.

Kicsengettek (L`heure de la sortie)

Október 26, 20:45

Franciaország, 2018, 104 perc| Rendező: Sébastien Marnier | Szereplők: Laurent Lafitte, Emmanuelle Bercot, Luána Bajrami, Viktor Bonnel

Amikor Capadis tanár úr rémült diákjai szeme láttára veti ki magát az osztályterem ablakán, hat diák meglepően érzelemmentesen viselkedik. Pierre Hoffman, a helyettesítő franciatanár hamarosan felfigyel ennek a hatfős csoportnak az erőszakos viselkedésére. A koraérett, kiemelkedően intelligens kamaszok ellenségeskedést és félelmet keltenek az iskolában. Pierre hamarosan megismeri kilátástalan, sötét jövőképüket és rájön, hogy azért haragszanak, mert a tehetetlen felnőttek már nem tudják megvédeni őket. A tanár figyelmét egyre inkább felkeltik a dühös fiatalok, és bár pokollá teszik az életét, törődni kezd velük. Amikor felfedezi sötét tervüket, mindent megtesz, hogy megállítsa őket.

A film Christophe Dufossé díjnyertes, tíz nyelvre lefordított regénye alapján készült.

2019-10-21 18:00 2019-10-26 23:00 26. Titanic Filmfesztivál - 2019

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest