FRA

Mozi

2016-11-02 00:00 2016-12-15 00:00 Film és környezetvédelem

Hozzáadom a naptáramhoz

Film és környezetvédelem

2016. november 2. - 2016. december 15.

A Környezetvédelmi Hónap alkalmából a Francia Intézet újabb tematikus, mind formailag, mind tartalmilag igen változatos vetítéssorozatot állított össze. Igyekeztünk olyan filmeket válogatni, amelyek riogatás helyett inkább a gyakorlati megoldásokra helyezik a hangsúlyt, és közben arról sem feledkeznek meg, hogy a természetben bőven van miben gyönyörködnünk.

A sorozat november 2-án indul Mosonyi Szabolcs Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című, 2016-ban, a 2. Magyar Filmhéten a legjobb természetfilmnek járó elismeréssel díjazott alkotásával. A vetítésen a rendezőt is vendégül látjuk.

A mélység kalandorával, benne a megkerülhetetlen Audrey Tautou-val és a Cousteau kapitányt alakító Christophe Labert-rel, illetve a családi animációs filmek egy friss, csodálatos, Franciaországban nagy sikert aratott darabjával, A vörös teknőssel az óceánok végtelen vizeire evezünk.

A dokumentumfilmek közül Az okos városok az urbanizáció XXI. századi feladataival szembesít, Mélanie Laurent színésznő Holnap című filmje pedig a világ négy sarkába kalauzol el minket, akárcsak Yann Arthus-Bertrand legújabb látványos, légi felvételekben és a Föld szépségeiről tett vallomásokban bővelkedő mozija, a Human, amelyet premier előtt vetítünk. Ezután kicsit ráközelítünk Brazíliára, amelynek fennsíkjain Marie-Pierre Brêtas forgatott (Hautes-Terres) a földnélküli mozgalmárok küzdelmeiről.

November 15-én, immár hagyományosan, a rövidfilmeké, és ennek megfelelően a nézőpontok, a megközelítések és a történetek sokaságáé lesz az este. Noha egymástól nagyon különböző, komolyabb vagy könnyedebb hangvételű, dokumentarista vagy játékfilm jellegű alkotások követik majd egymást a vásznon, egyvalami biztosan összeköti őket: a környezet, amely körülvesz mindannyiunkat.

A sorozat lezárásaképp egy animációs filmet vetítünk, amire kicsiket és nagyokat egyaránt várunk: a Özönvíz arról mesél, hogyan vészelnek át egy természeti katasztrófát az állatok.

Amint a fentiekből is látszik, mozi terén kicsit meghosszabbítottuk a Környezetvédelmi Hónapot, így azok, akik felelősséget éreznek a környezetünkért, illetve szívesen merülnek el kapcsolódó témákban, még decemberben is találnak nálunk néznivalót. Azoknak pedig, akik még csak barátkoznak a témával, esetleg csak kedvező alkalomra várnak, hogy végre a tettek mezejére lépjenek, szintén jó alkalom ez, hogy megkapják a végső lökést. Várunk mindenkit szeretettel, hiszen a kultúra olyan, mint a föld: művelni kell.

És ha már mozi, akkor még egy érdekes eseményre szeretnénk felhívni a figyelmet: Izrael Állam Nagykövetségének támogatásával december 5-án, a XX. Izraeli Filmhét keretében levetítjük Shlomi Elkabetz izraeli–francia koprodukcióban készült Gett (Válóper) című filmjét, amelyet a rendező a nővére, Ronit Elkabetz emlékének ajánlott.

A részvétel ingyenes.

2016-11-02 00:00 2016-12-15 00:00 Film és környezetvédelem

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest