FRA

Zene Színház Tánc

2018-03-10 18:00 2018-03-10 18:00 Debussy "egyenes ágon"

Hozzáadom a naptáramhoz

Debussy "egyenes ágon"

18. Frankofón Fesztivál

2018. március 10. 18:00

A Szonáta zongorára és hegedűre Debussy utolsó jelentős zeneműve, amelyet az első világháború kellős közepén, 1916-17-ben írt a fáradt, betegségektől meggyötört komponista. A mű premierje 1917. május 5-ikén, a párizsi Salle Gaveau-ban volt, a zongoránál maga a zeneszerző ült, partnere a világhírű hegedűművész, a most Budapesten fellépő hegedűművész édesapja, Gaston Poulet volt. A koncert bevételét a Világtalan Katonák Otthonának ajánlották fel. Alig egy esztendővel később , 1918. március 25-én Debussy elhunyt.

A Debussyvel együtt fellépő Gaston Poulenc nem csupán korának nagyszerű  hegedűművésze volt, hanem Európa szerte ismert karmester is.  Gaston Poulet-fia , az 1938-ban született Gérard, öt éves korában ismerkedett meg a hangszerrel, s a Conservatoire de Paris növendékeként már 12 éves korában zenei versenyt nyert. Már ekkor fellépett édesapjával a Salle Gaveau-ban. 1956-ban Genovából a Paganini zenei verseny fődíját vihette haza. Később olyan világhírességek mellett képezhette tovább tudását, mint Yehudi Menuhin, Nathan Milstein és főként Henryk Szeryng, akit zenei atyjának tekint. Miután a Párizsi Zeneművészeti Főiskola tanára lett, maga is hegedűsök egész generációit nevelte föl. Meghívták tanítani Japánba is, ahol napjainkig a legnagyobb tehetségeket bízzák rá.

Gérard Poulet   “egyenes ágon” örökölte egyebek között  a Debussy-szonátára vonatkozó szakmai  ismereteket is, amelyeket apja közvetlenül Debussyvel való együttmunkálkodása  során szerzett meg.  Érthető tehát, hogy Gérard Poulet-t  számos helyre hívják a nagyvilágban a Debussy-szonáta előadásáraÍgy valóban különleges élménynek számít majd Budapesten hallani e kivételes hegedűművész játékát. A Zenetudományi Intézetben előadja még  Ravel Tzigane című művét is, valamint Bartók és Wieniawski egy-egy hegedűduóját Julien Fourrier hegedűművész közreműködésével,  akiről imponáló szakmai karrierje mellett tudni érdemes, hogy Franciaországba házasodott édesanyja révén magyar felmenői is vannak.  Fourrier szólistaként elöször 18 éves korában  lépett fel a párizsi Salle Gaveau-ban, ahol  azóta többször is szerepelt. Kamarazenészként szintén fellépett Franciaország rangos koncerttermeiben. Magyarországon is bemutatkozott már, 2016 novemberében a Kodály Filharmonikusok meghívásának tett eleget.

Az est harmadik rangos szereplője Löwenberg Dániel zongoraművész, a Bartók Béla konzervatórium és a Weiner Leó konzervatórium kamarazene-tanára.  A Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban diplomázott Rohmann Imre növendékeként. Szóló- és kamarazenészként fellépett Európa számos országában, valamint az Egyesült Államokban és Japánban, különböző fesztiválokon játszott, így például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, az angliai Prussia Cove Open Chamber Music, az Új-Zélandi  Christchurch Arts Festival koncertjein.

A koncert lehetőséget teremt majd a hallgatóságnak arra is, hogy szakértő vezetés mellett megtekinthessék a Zenetudományi Intézet színvonalas gyűjteményét.

2018-03-10 18:00 2018-03-10 18:00 Debussy "egyenes ágon"

Hozzáadom a naptáramhoz

Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet

http://www.zti.hu

 1014, Budapest, Táncsics Mihály u. 7.